Sika AG: Ubrzan rast prodaje u posljednjoj četvrtini od 8,3%

• Rast prodaje od 6.2% u lokalnoj valuti u 2015.
• Rast u svim regijama
• Otvoreno je devet novih tvornica i tri nacionalne podružnice
• Iznad prosječan rast operativnog rezultata očekivanog za cijelu godinu
• Podignuti strateški ciljevi

Sika je u četvrtom kvartalu 2015 godine postigla ubrzani rast prodaje od 8,3%, dok je ukupna prodaja za godinu porasla za 6,2% u lokalnim valutama. Sve regije su doprinijele sveobuhvatnom rastu, kao i investicije u nove tvornice i nacionalne podružnice. Iznad prosječno povećanje operativnog rezultata se očekivalo za 2015. poslovnu godinu. Kako su ciljevi postavljeni u Strategiji 2018 postignuti prije planiranog roka, oni su revidirani naviše. Snažan učinak naglašava neophodnost očuvanja Sika modela za uspjeh u interesu svih aktera.

Sve regije su ostvarile značajne rast prodaje i dobitke u tržišnom udjelu u toku poslovne 2015. godine, sa dvocifrenim porastom prodaje u glavnim tržištima SAD-a, Meksika, Afrike, Bliskog istoka, jugoistočnoj Aziji i na Pacifiku. Prodaja Grupe je pri konstantnom kursu porasla za 6,2%. Ne računajući negativan rast na kineskom tržištu, prodaja je porasla za 7,4%. Jačina franka dovela je do efekata konverzije od -7.7%, i samim tim do krajnjih -1.5% pada prodaje u švicarskim francima, u odnosu na 5,49 milijardi CHF.

Jan Jenisch, CEO: "Oduševljeni smo da se naša strategija rasta uspješno nastavlja bez obzira na pogoršanje uslova na tržištu širom svijeta. Našu zahvalnost dugujemo 17.000 zaposlenih čija su nam sposobnost i predanost donijeli još jedan rekordan rezultat. Nastavili smo sistematično implementirati naše strategije širenja kroz posljednju poslovnu godinu ulaganjem u devet novih tvornica i tri nove nacionalne podružnice, što će obezbijediti stimulaciju rasta u budućnosti. Očekujemo iznad prosečno povećanje operativnog rezultata i EBIT maržu od 11,5-12,0% za cijelu 2015 godinu. "

SIKA AG PROFIL PREDUZEĆA

Sika je specijalizirani proizvođač građevinske hemije i ima vodeću poziciju u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušivanje buke i vibracija, statičkih ojačanja, sanaciju i zaštitu u građevinskom sektoru te industriji motornih vozila. Sika ima podružnice u 93 zemlje širom svijeta, a proizvodi se u više od 170 tvornica. Oko 17.000 zaposlenih ostvarilo je godišnji promet od 5,94 milijarde CHF u 2015 godini.