- Rast prodaje od 14.1% u lokalnoj valuti (15.0% u CHF) na 5,322.7 milliona CHF
- Rast u svim regijama
- Operativna dobit (EBIT) se povećala za 9.0%
- Dvocifreni porast neto dobiti od 10.5%
- Konzistentna implementacija strategije rasta uz osnivanje još jedne nacionalne podružnice, otvaranje šest novih fabrika i završetak tri akvizicije
- Pregled 2018: Potvrda cilja prodaje od više od 7 milijardi CHF - dvocifrena povećanja EBIT-a i neto dobiti

Uz rast prodaje za 14,1% u lokalnoj valuti (15% u CHF) Sika je nastavila sa uspješnim rastom u prvih devet mjeseci ove godine, postigavši novu rekordnu prodaju od 5.322,7 miliona CHF. U sklopu implementacije strateških ciljeva za 2020. godinu osnovana je još jedna nacionalna podružnica, otvoreno šest novih fabrika i završene su tri akvizicije –a sa ciljem da se nastavi širenje visokog rasta poslovnih područja i tržišta.

NETO DOBIT NA REKORDNOM NIVOU

Kombinacija prilagođavanja cijena i daljeg porasta obima sa nesrazmjerno niskim troškovima povećava se djelimično zbog većih cijena sirovina i troškova nastalih u vezi sa integracijom stečenih kompanija.Operativna dobit (EBIT) ipak je poboljšana za 9,0% (+ 59,9 miliona CHF) na 728,9 miliona CHF (prethodna godina: 669,0 miliona CHF). Neto dobit porasla je za 10,5% (+ 50,3 miliona CHF) na 527,7 miliona CHF (prethodna godina: 477,4 miliona CHF).

Paul Schuler, Izvršni direktor: "Daljnji rast prodaje od 14,1% - što je značajno iznad našeg definisanog ciljnog koridora - i povećanje profita od 10,5% pokazuju da ulažemo u poslovni potencijal globalnih tržišta i generišemo daljnje vrijednosti preduzeća. Veoma prijatan razvoj u prvih devet mjeseci ove godine je rast od 29,9% u novom segmentu Global Business i rast od 14,4% u EMEA regionu. Naši prodajni timovi se posebno fokusiraju na glavne gradove i gradska područja, kako bi trajno imali koristi od izgradnje visokih zgrada, realizacije infrastrukturnih projekata i održavanja postojećih objekata, dok istovremeno upravljaju organizacijom prema daljem profitabilnom rastu. "

RAST u svim regijama

U prvih devet mjeseci ove godine, prodaja u EMEA regiji (Europa, Bliski Istok, Afrika) porasla je 14,4% (prethodna godina: 6,8%). Osnovna tržišta Španije i Velike Britanije zabeležila su visok jednocifeni rast. Dvocifrene stope rasta zabilježene su na Bliskom Istoku, Africi i Istočnoj Evropi.

Svojom kupovinom Index Construction Systems and Products, Sika je stekla vodećeg proizvođača hidroizolacionih sistema za krovove i građevinske objekte sa sjedištem u blizini Verone, Italija. U izvještajnom periodu Sika je kupio i Polypag, vodećeg proizvođača i proizvođača poliuretanskih pjenskih sistema. Proizvodni kapaciteti su povećani u Senegalu, Saudijskoj Arabiji, Dubaiju i Azerbejdžanu kroz puštanje u rad novih fabrika za betonske dodatke i proizvode maltera.

Novoosnovani region Amerike zabilježio je rast od 13,0% u prvih devet mjeseci 2018. godine (prethodna godina: 11,1%). SAD su uspjele da zabilježe dvocifren rast zahvaljujući snažnoj potražnji na ključnim tržištima. Razvoj poslovanja u Meksiku, Argentini i Brazilu bio je iznad prosjeka. Osnova za dalji rast u Centralnoj Americi postavljena je uspostavljanjem nove nacionalne podružnice u Hondurasu.

Rast u regiji Azija/Pacifik iznosio je 4,8% (prethodna godina: 4,9%). Ovdje su najviše stope rasta zabilježile Indija i Kina. U Vijetnamu je u tvornici Bac Ninh, pored postojeće proizvodnje aditiva za betone, stigao je i najsavremeniji objekat za proizvodnju maltera. To je omogućilo da Sika proširi svoj lanac ponude na rastućem građevinskom tržištu ove zemlje.

Novi segment Global Business-a zabilježio rast od 29,9% (prethodna godina: 9,2%), od čega se 22,7% može pripisati akviziciji Faist ChemTec. Ovaj novi segment uključuje globalno upravljano automobilsko poslovanje, kao i dva preduzeća Advanced Resins (bivše Axson Technologies) i Faist. Oba su centralno upravljana i zvanični su dobavljači komponenti i rješenja za automobilsku i druge industrije. Zahvaljujući strukturnom rastu i većem prodoru na tržište, Sika je u trećem kvartalu zabilježila povećanje od 6% u automobilskoj oblasti, što je znatno više od ukupnog učinka na tržištu. U Querétaro je otvorena nova fabrika za proizvodnju akustičnih i armaturnih sistema, kako bi se ostvarila još veća korist od jakog meksičkog automobilskog tržišta.

PREGLED 2018: POTVRDA CILJA PRODAJE OD VIŠE OD 7 MILIJARDI CHF - DVOCIFRENA POVEĆANJA EBIT-A I NETO DOBITI

Na osnovu rezultata za prvih devet mjeseci tekuće finansijske godine, Sika potvrđuje svoj cilj za cijelu 2018 godinu - odnosno povećanje prodaje za više od 10% i dostizanje 7 milijardi CHF po prvi put. Nestalne i rastuće cijene sirovina i dalje predstavljaju izazov. Uprkos jednokratnbim troškovima nastalim u vezi sa rješavanjem spora preuzimanja i višim cijenama sirovina, Sika očekuje dvocifrene stope rasta EBIT-a  i neto dobiti za cijelu godinu. Strategija rasta biće nastavljena 2018. godine otvaranjem najmanje osam novih fabrika i daljnjim akvizicijama na visoko fragmentiranom tržištu građevinskih hemikalija.

Ključni pokazatelji prvih devet mjeseci 2018

u mil CHF

1/1/2017 -9/30/2017

1/1/2018 -9/30/2018

Promjena u %

Neto prodaja

4,627.5

5,322.7

15.0

Bruto rezultat

2,532.5

2,838.3

12.1

Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA)

10.3

Operativna dobit (EBIT)

9.0

Neto dobit

10.5

NETO PRODAJA PO REGIJI

u mil CHF

1/1/2017 -9/30/2017

1/1/2018 -9/30/2018

Promjena u odnosu na prethodnu godinu
(+/- u %) U CHF

11.8

1 Uključujući akvizicije

SIKA PROFIL PREDUZEĆA

Sika je specijalizirani proizvođač građevinske hemije i ima vodeću poziciju u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušivanje buke i vibracija, statičkih ojačanja, sanaciju i zaštitu u građevinskom sektoru te industriji motornih vozila. Sika ima podružnice u 101 zemlji širom svijeta, a proizvodnju u preko 200 tvornica. Više od 18.000 zaposlenih ostvarilo je godišnji promet od 6,25 milijardi CHF u 2017. godini.