Sika AG: Rekordna prodaja sa porastom u svim regijama

• Rast prodaje od 5.6% u lokalnim valutama na 5.75 milijardi švicarskih franaka za 2016
  • Rast u svim regijama
  • Otvoreno je devet novih tvornica i četiri nacionalne podružnice
  • Nesrazmjerno veliko povećanje dobiti očekivane za cijelu godinu

U 2016 smo vidjeli porast prodaje za 5,6% u lokalnoj valuti na ekvivalent 5,75 milijardi švicarskih franaka.

Investicije u nove tvornice i nacionalne podružnice, kao i na tržištu lansiranja novihproizvoda, doprinijeli su široko zasnovani organski rast od 4,7%. Rekordna dobit se očekivala za 2016. poslovnu godinu.

Ukupna prodaja za 2016. porasla za 5,6% na ekvivalent 5,75 milijardi švicarskih franaka. Usljed jakih brojki iz prethodne godine i promjena u potražnji, rast na tržištima u četvrtom kvartalu 2016. je opao nešto manje od očekivanog. Sve regije su uspjele da podignu promet i zadobiju dalji tržišni udio. Jake nadprosječne stope rasta zabilježene su u SAD-u, Meksiku, Velikoj Britaniji, Africi, jugoistočnoj Aziji i Australiji, kao i u automobilskoj poslovnoj oblasti.

Jan Jenisch, CEO: "Nastavili smo da uspješno sprovodimo naše strategije rasta i postigli povećanje prodaje od preko 5% u 2016-oj poslovnoj godini. Očekujemo rekordne brojke za operativne i neto dobiti. Uz ulaganja u devet novih tvornica, četiri dodatne nacionalne podružnice i četiri akvizicije, uspostavili smo osnove za budući rast. Ovih 17 ključnih investicija, zajedno s razvojem novih proizvoda i našom jakom prodajnom organizacijom, omogućavaju nam da gledamo u budućnost sa puno povjerenja. Zahvaljujem se našem globalnom menadžment timu i više od 17.000 zaposlenih čija su stručnost i predanost - u ponekad i izazovnim uslovima na nekim tržištima - ponovo generisala rekordnu prodaju".

SIKA AG PROFIL PREDUZEĆA

Sika je specijalizirani proizvođač građevinske hemije i ima vodeću poziciju u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušivanje buke i vibracija, statičkih ojačanja, sanaciju i zaštitu u građevinskom sektoru te industriji motornih vozila. Sika ima podružnice u 97 zemalja širom svijeta, a proizvodnju u preko 190 tvornica. Više od 17.000 zaposlenih ostvarilo je godišnji promet od 5,75 milijardi CHF u 2016. godini.